• Home
  • Over
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Onderwerpen

Rottweiler Start

Honden blog voor Rottie baasjes!

  • Rottweiler Nieuws
    • Oproep
  • Het Ras
    • Geschiedenis
    • Rottweiler Expert aan het woord
    • Rottweiler Fokker
    • Rottweiler Organisatie
    • Stelling van de maand
    • Verhalen van baasjes
  • Rottweiler Pup
  • Verzorging
    • Medische zaken
    • Voeding
  • Training
    • Speuren
  • Rottweiler Fun

Leuco-Encephalomyelopathy: Wat is dat voor ziekte?

1 september 2018 2 Reacties

Ooit gehoord van Leuco-Encephalomyelopathy? Dit is een neurologische aandoening die met name jonge honden treft van het ras Leonberger en Rottweiler. Het is een gemene ziekte. In enkele maanden raken volkomen gezonde honden helemaal verlamd en komen uiteindelijk te overlijden. In dit artikel gaan we in op deze ziekte.

Neurologische aandoening

Leuco-Encephalomyelopathy is een ziekte bij honden. Het is een zeldzame neurologische aandoening en heeft een vreselijk ziektebeeld. Honden raken op jonge leeftijd verlamd en overlijden. De ziekte werd voor het eerst geconstateerd in 1986. Het ging toen om een Rottweiler. In 1996 zagen de Utrechtse wetenschappers voor het eerst een hond met deze aandoening. Ook in Amerika en Zwitserland waren er honden die aan deze ziekte leden. Wetenschappers besloten onderzoek naar deze ziekte te doen en de universiteiten van Utrecht, Bern en Minnesota sloegen de handen ineen om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen. Er werd besloten om van iedere zieke hond bloed af te nemen om zo DNA te verzamelen. Uiteindelijk ontdekten wetenschappers uit Minnesota de oorzaak. Deze ontdekking was natuurlijk relevant voor honden, maar ook voor mensen!

Wat is Leuco-Encephalomyelopathy?

Leuco-Encephalomyelopathy, kortweg aangeduid met LEMP, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een mutatie in het NAPEPLD-gen. LEMP ontstaat dus door een gemuteerd gen. Eigenlijk gaat het om verschillende mutaties die een enigszins verschillend effect geven, maar uiteindelijk hetzelfde gevolg hebben, namelijk een progressieve verlamming vanuit de ruggengraat die jong begint en leidt tot de dood. De ziekte veroorzaakt geen pijn, maar heeft effect op de kwaliteit van leven van de hond.

Verlamming

De witte stof van het ruggenmerg dient als beschermstof (=myeline) en ligt rondom de zenuwuitlopers (axons/neurieten). Myeline is dus eigenlijk een soort isolatiemateriaal van de zenuwen. Als deze beschermstof (myeline) geen normale opbouw kent en niet in stand wordt gehouden, dan ontstaat er kortsluiting in de geleiding van de zenuwen. Hierdoor worden de zenuwprikkels, die vanuit het lichaam het ruggenmerg binnenkomen, niet meer doorgegeven aan de hersenen. Ook gebeurt het omgekeerde en kunnen de prikkels vanuit de hersenen en het ruggenmerg niet goed meer naar de rest van het lichaam worden overgebracht. Het lichaam raakt hierdoor helemaal in de war en de bewegingen van de hond raken steeds erger verstoord en zijn ongecoördineerd. De hond zal door zijn voorpoten zakken en zwikken. Ook kan de hond zijn evenwicht niet houden en struikelt over zijn eigen poten. Uiteindelijk kan de hond nauwelijks nog staan.

Hieronder twee video’s van honden, een Rottweiler en een Leonberger, die lijden aan LEMP.

Ook voor mensen van belang

De onderzoeksresultaten bleken niet alleen voor honden van belang, maar bleken ook relevant voor het menselijke lichaam. Ook bij mensen komt een vergelijkbaar beeld voor. Het gen dat betrokken is bij de bescherming van de zenuwen, is ook aanwezig bij mensen. Net zoals bij honden, raken bij mensen ook de myeline-schedes om de zenuwen aangetast. Hierdoor kunnen de zenuwsignalen niet meer worden doorgegeven en treedt uiteindelijk verlamming op. Mooi toch, om te zien hoe veterinair onderzoek bijdraagt aan inzicht in aandoeningen bij mensen.

Welke honden krijgen LEMP?

Terug naar LEMP bij honden. Er zijn twee rassen waarvan bekend is dat LEMP voorkomt. En dat zijn de Rottweiler en de Leonberger. Toch is ook bij enkele Duitse doggen dit gemuteerde gen aangetroffen. Maar er zijn nog geen Duitse doggen bekend die daadwerkelijk lijden aan deze ziekte. De Duitse doggen zijn destijds onderzocht als controlegroep. Wetenschappelijk onderzoek bestaat namelijk niet alleen uit onderzoek onder de zieke honden. Er dienen ook controlegroepen te worden onderzocht. En dat werden de Duitse doggen, omdat dit ras, net zoals de Leonberger en de Rottweiler, tot de Molossers behoort.

LEMP bestrijden

LEMP gaat niet vanzelf over. Er is nog meer onderzoek nodig om deze ziekte te bestrijden. Door onderzoek te doen, is te achterhalen wat de oorzaak is en daarna kunnen er stappen worden genomen om maatregelen te nemen. Er is helaas nog geen oplossing, geen medicatie en geen behandeling tegen de ziekte. Wel is er een test beschikbaar waarmee je kunt vaststellen of je hond drager is van het gemuteerde gen. Deze test is alleen geschikt voor Leonbergers. De test wordt afgenomen door de universiteit van Bern.

Foktechnische maatregelen

Naast onderzoek kunnen ook fokkers een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van deze ziekte. Fokkers kunnen namelijk helpen bij verdere verspreiding van LEMP.  Er dienen foktechnische maatregelen te worden genomen opdat LEMP zich niet verder kan verspreiden. Ook is het enorm belangrijk om te registeren bij welke honden LEMP voorkomt en wat de achterliggende lijnen en families zijn. Daarnaast is het van betekenis dat honden die in verband kunnen worden gebracht met honden die aan LEMP lijden, worden onderzocht op deze ziekte. Het is namelijk van groot belang om dragers van het gemuteerde gen zo vroegtijdig mogelijk op te sporen en vervolgens uit te sluiten van de fok.

https://www.flickr.com/photos/doug_e_style/80307488/in/photolist-86ABS-wKEYt-7USHW-B8JbBp-37ooN9-XFf1md-jkzGMc-3QmyT3-pp5Baf-7VM9g-jkBAMw-8CLhG6-BpGva-KfPmaq-7VmE8-7BVYv4-V8647s-3qAVnK-bCj9MT-73qtuv-b6jAs2-qDokbb-7VAzK-87PcW-6siFEQ-7UGau-87QAi-7V342-3C5c5x-7UHkv-VtxJ7Z-4kNjqk-7USVg-7VnWy-888Br-881nT-86CxF-zWjXZ-8J2My2-7UBcp-AwoQox-bhSC3T-iftxi-6WNrRy-XBtxL2-7QWTa-jkB7gT-fyBo6y-4EE8pm-snNvK
Je moet er toch niet aan denken dat je hond lijdt aan de ziekte LEMP. Bron afbeelding: Doug Pieper via Flickr

Meer informatie over LEMP

Net als bij de ziekte JLPP waar er in december 2016 uitgebreid over schreven, is er ook over Leuco-Encephalomyelopathy bar weinig materiaal te vinden. Op de site van de officiële Rottweiler vereniging in Nederland, de Nederlandse Rottweilerclub, wordt geen informatie over ziekte gegeven. De redactie van Rottweilerstart heeft via andere sites en bronnen achtergrondinformatie over LEMP weten te verzamelen. Deze artikelen zijn overigens ook gebruikt als broninformatie voor dit artikel. Mocht je over meer informatie beschikken of een Rottweiler hebben die aan LEMP lijdt, dan zouden we het op prijs stellen als je ons jouw verhaal stuurt. Graag zouden we ervaring van baasjes publiceren (dat kan anoniem). Hoe meer informatie, hoe beter. Op deze manier kunnen we met elkaar de ziekte helpen bestrijden.

Bronnen: Djoeka,  Dogzine, Leonberger info, Nature, Rottweiler forum, Universiteit Utrecht

Meer Rottweiler Leesvoer:

Knieproblemen Rottweiler
Het gaat goed met Cheyenne, de Rottweiler met hernia
Prinses Cheyenne: een Rottweiler in een koets
Het relaas van Rottweiler Kira die leidt aan LPC

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Rottweilerstart

Controleer de inbox- of spammap nu om je aanmelding te bevestigen.

Categorie: Medische zaken Tags: DNA, gen, LEMP, Leonberger, Leuco-Encephalomyelopathy, myeline, neurologische aandoening, Rottweiler, verlamming, ziekte

Alles over Rottweilers

Reacties

  1. Tanja zegt

    15 maart 2020 om 14:01

    Vandaag hebben mijn zus en zwager een Rottweiler in pleeg gekregen die aan LEMP lijdt. Hij is gewoon gedumpt door zijn vorige eigenaar, gevonden door mensen en naar het asiel gebracht. Bij het asiel was het duidelijk dat hij er iets niet goed was, want hij zwalkte nogal. Hij testte positief op LEMP. Hij mag nu zijn laatste weken bij mijn zus en zwager doorbrengen totdat hij ingeslapen moet worden. Hij is ongeveer 2 jaar. De hond is totaal niet opgevoed, wel ontzettend lief. Wat een misselijk mens moet je toch zijn om je zieke hond te dumpen. Hij krijgt het nu ontzettend goed. Grote afgezette tuin, paardjes om te vervelen en 2 eigen mensen en een warm huis. Ook de mensen van het asiel blijven bij hem betrokken.

    Beantwoorden
  2. Lynn zegt

    29 juni 2023 om 21:36

    Vorige week hebben wij onze reu rottweiler van 2,5 jaar laten inslapen hij leed aan LEMP.
    Met 2 jaar ging hij anders lopen en struikelde vaak en sleet zijn nagels heel raar.
    Zijn voorpoot kon hij naar binnen buigen maar die ging langzaam terug.
    Na röntgenfoto’ s en orthopeed waar niets op te zien was naar de neuroloog voor een mri scan.
    Daar kwam de diagnose LEMP uit. Dit was onze 4e rottweiler en nog nooit iets van deze aandoening gehoord. Gelukkig de neuroloog wel maar de diagnose is progressief en hij ging binnen een week al hard achteruit. Wachten op verlamming wilde wij niet en besloten hem te laten inslapen.
    De neuroloog had ook bloed afgenomen voor dna onderzoek en hij had 100% Lemp/Lemp.
    Veel verdriet en hoop dat de fokkers testen gaan afnemen want dit wil je geen rottweiler aan doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken

Top 5 deze maand

  • Groei van de Rottweiler: van 1 pond tot wel 50 kilo!
  • Amerikaanse Rottweiler en Duitse Rottweiler: de 5 verschillen
  • Met je Rottweiler op vakantie naar Frankrijk. Mag dat?
  • Waarom werd staart of oren gecoupeerd bij Rottweilers?
  • Hond en voeding: Veel mogelijkheden en veel vragen, deel 1

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag het laatste Rottweiler nieuws!

Controleer de inbox- of spammap nu om uw aanmelding te bevestigen.

Laatste reacties

  • Lynn op Leuco-Encephalomyelopathy: Wat is dat voor ziekte?
  • Jurgen op Met je Rottweiler op vakantie naar Frankrijk. Mag dat?
  • Danny op Groei van de Rottweiler: van 1 pond tot wel 50 kilo!
  • monique op Een Rottweiler slaapt nooit. Echt waar!
  • Rianne op Met je Rottweiler op vakantie naar Frankrijk. Mag dat?

Laatste 5 berichten

  • Hond en voeding: Veel mogelijkheden en veel vragen, deel 1
  • Hondenfotograaf Tony maakt beelden die ‘echt en puur’ zijn
  • Geen geld voor je hond: wegdoen of houden?
  • Hoe hard kunnen Rottweilers rennen?
  • Waarom eten Rottweilers gras? Gewoon omdat het lekker is!
Cookies
Disclaimer
Links

Nieuwsbrief?

Meld je hier aan. En er gingen je al 176 abonnees voor.

Top 3

  • Groei van de Rottweiler: van 1 pond tot wel 50 kilo! 20.1k weergaven
  • Een Rottweiler pup opvoeden kost meer tijd dan je denkt! 15.2k weergaven
  • De enorme bijtkracht van de Rottweiler 14.6k weergaven

Verhalen van baasjes

  • 10 redenen waarom ik heb gekozen voor een Rottweiler 2.6k weergaven
  • Benchrust na operatie: geen gemakkelijke opgave! 2.5k weergaven
  • Het verhaal van Senna: de Rottweiler met JLPP 2.4k weergaven

Rottweiler expert

  • Een Rottweiler pup aanschaffen? 6.9k weergaven
  • Vachtverzorging van de Rottweiler 5.1k weergaven
  • Artrose of botproblemen. Wat nu? 4.8k weergaven

Vrienden worden

Copyright © 2023 - Rottweiler Start

RottweilerStart.nl maakt gebruik van cookies. Door te klikken op de button hiernaast, ga je hiermee akkoord. Ik ga akkoord!Wil je meer weten, klik dan op de buttonLees meer...
Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN