Ga je Rottweiler pup aanschaffen? Lees dan het artikel van Rottweilerfokker Marieke van Ee. Zij geeft een aantal tips en handvatten die je helpen om een goede keus te maken in de zoektocht naar een Rottweiler pup.
Wordt het een Rottweiler met stamboom?
Waarom is het zo belangrijk om een hond met stamboom aan te schaffen? Het allerbelangrijkste is toch wel de gezondheid. De Rottweiler moet getest worden op Heup Dysplasie en sinds 2007 ook op Ellenboog Dysplasie. Deze moeten ook aan een bepaalde uitslag voldoen HD A of HD B, met een HD C of hoger mag niet meer gefokt worden. Bij de ED is het een 0, 1 of 2. Bij 3 of hoger worden ook deze ouderdieren uitgesloten voor de fokkerij. Daardoor vermindert de kans dat uw pup HD of ED ontwikkelt. Natuurlijk is dit geen 100% garantie. Daarnaast moet de Rottweiler een gedragstest afleggen. Ook dit is belangrijk om de goede karakter eigenschappen van de Rottweiler te bewaren. Ook wordt ook gekeken naar de ouderdieren. Vanaf welke leeftijd mogen ze ingezet gaan worden voor de fok en tot welke leeftijd mogen ze ingezet worden.
Waar gaat u beginnen?
Vaak zult u uw zoektocht beginnen op internet. Daarom adviseer ik: Begin bij de Nederlandse Rottweiler Club. Daar zult u aangesloten fokkers vinden die honden fokken die moeten voldoen aan een aantal karakter en gezondheidseisen.
Bezoek ook websites van fokkers en bel er aantal Rottweiler fokkers die u aanspreken. Ga eens kennis maken met de fokker en met zijn honden. Past dit type Rottweiler bij u, kunt u zich vinden in de werkwijze van de fokker. Ga niet over één nacht ijs. Het is fijn om een fokker te hebben waar u terecht kunt met al u vragen omtrent u toekomstige pup, maar ook na de aanschaf van de hond kunt raadplegen.
Hoe kies je nu een Rottweiler fokker?
Iedere fokker is anders en het is belangrijk dat u een fokker zoekt die bij u past. U schaft een Rottweiler aan om er hopelijk lang van mogen te genieten. Het is daarom ook altijd fijn dat u ook al is het naar een x aantal jaar, terug kan vallen op de fokker met wat voor probleem dan ook omtrent uw hond.
Eisen aan het baasje
Daarbij zal de fokker ook aan u een aantal eisen stellen. En samen met u bespreken of het type hond dat hij fokt, qua karakter aan uw eisen voldoet en in uw situatie past. Wilt u een hond om lekker mee te werken of zoekt u juist een rustigere hond. Een goede fokker durft ook een ‘nee’ te verkopen als hij denkt dat u niet geschikt bent voor een Rottweiler… om wat voor reden dan ook. Maar hij zal ook samen met u bepalen welke pup het beste in u gezinssituatie past. De fokker ziet de pups 24/7 dus kan daardoor veel beter de karaktereigenschappen bij de pups zien.
Op bezoek bij de fokker
Dan is het zover, u heeft een aantal fokkers gecontacteerd en gaat op bezoek om kennis te maken. Waar gaat u op letten? Allereerst kijkt u hoe de honden gehuisvest zijn. Maak kennis met de toekomstige moeder van de pups. Spreekt het karakter van de teef u aan. De teef zal een deel van de opvoeding van de pups op zich nemen. Een bange of angstige teef zal dit gevoel over brengen op haar pups en de eerste weken van een pup zijn zeer belangrijk bij het vormen van het karakter.
Nog een heel belangrijk punt is, waar worden de pups geboren en gaan ze de komende 8 weken verblijven. Pups die in huiselijke kring opgroeien zijn vele malen makkelijker te socialiseren als pups die geboren worden en opgroeien in een al dan niet ‘donkere’ schuur.
Ik hoop dat u nu een aantal handvatten heeft om een goede keus te maken in de zoektocht naar een pup.
Marieke van Ee,
Van het Haltersehof Rottweilers
Anita zegt
Waarom bij een erkende Fokker vraag ik mijn eigen af. Ook een rottweiler die eenmalig is gefokt bij een niet erkende Fokker zijn ook goed. Ik zou het niet prettig vinden dat een Fokker gaat kiezen wat bij mij past. Mijn rottweiler heeft mijn uit gekozen. Vader met stamboom, allen had hij de bereffende papier niet. Moeder geen stamboom. En mijn hond inmiddels 8 jaar oud, zo gezond als een vis. Nooit niks gemankeerd. En met regelmaat lees je dat rottweilers met stamboom iets aan de heupen hebben.
Toen mijn hond nog pup was, heb ik naar op gevoed hoe ik het wilde hebben. Natuurlijk wel is met vragen wat ik niet zeker wist. Maar belangrijkste vind ik dat de pup baasje uit zoekt. En niet de Fokker bepaald wat bij mij past. Maar dit is uiteraard mijn mening. Iedereen denkt er anders over en dat moet kunnen.
jan zegt
ben ik helemaal met je eens onze rotweilers hebben altijd ons uit gezocht en niet anders en ten tweede bepaal ik of ik een reu of een teef wil en niet hij’en nagenoeg al onze honden zijn niet bij een erkend fokker vandaan gekomen op 2 na en wel onze eerste die kregen we toen hij 1,5 jaar oud was en we kregen een on opgevoede 1,5 jaar oude pup maar is uit gegroeit tot een geweldige familie hond zonder wat voor problemen dan ook en onze laatste helaas te vroeg weg gevallen na een hersen infarkt maar in zijn pup tijd al last van zijn heupen
Axel de Roos zegt
Stamboom en NRC fok heeft z’n voordelen, dit toont aan dat er controle is. Dit sluit niet uit dat fokkers zonder NRC en stamboom papieren niet goed zijn!! De liefhebber waar wij onze pup vandaan halen heeft een dek reu met stamboom maar de teef niet.
De teef komt uit een 6e “oeps” nestje. Een teef mag officieel met papieren maar 5 maal werpen. Dit doen ze om een gezonde lijn te behouden wat natuurlijk te prijzen valt. Maar per ongeluk een 6e kan voorkomen “Oeps”. Onze fokster laat heeft de papieren van de voorouders van de teef en schriftelijk bewijs van de bloedlijn. Voor de dek worden de honden uitgebreid getest op alle aandoeningen. Zij hanteert dat beide ouders JLPP negatief horen te zijn. Is 1 ouder drager dan gaat het niet door. Haar eisen liggen hoger dan de stamboom eisen waar één ouder drager mag zijn.
Bij onze ontmoeting waren zowel de dekreu als teef aanwezig en twee pubers uit een eerder nest van de zelfde combinatie. Dit gaf ons de mogelijkheid om te kijken naar bouw, gezondheid en karakter van de honden..
Wees zelf kritisch,
Neem kennis over het ras tot je. Stel kritische vragen en laat je informeren. Een goede fokker draait er niet om heen en geeft snel en open antwoord, vraag of zij nog andere goede fokkers aanraden. Ga kijken en ontmoet de ouderhonden.
Bij twijfel, niet doen