Regelmatig krijgen we vragen van lezers van de RottweilerStart.nl. Dit keer kregen we de vraag over Rottweiler Werkgroepen. Wat is is zo’n Rottweiler Werkgroep nu precies en mag iedere Rottweiler eigenaar zich hierbij aansluiten en deelnemen aan activiteiten van die werkgroep? In dit artikel gaan we hier nader op in.
Wat is een Rottweiler Werkgroep?
Een Rottweiler Werkgroep zijn lokaal georganiseerde clubs waarin Rottweiler liefhebbers zich hebben verenigd. De werkgroepen vallen onder de Nederlandse Rottweiler Club. Het doel van deze Rottweiler Werkgroepen is het behartigen van de belangen van de werkgroep en van de leden in de ruimste zin des woords. Concreet komt het erop neer dat de werkgroep je kan helpen bij de bij de aanschaf, de opvoeding en actief zijn met je Rottweiler.
Ook andere hondenrassen kennen groepen en commissies. Zo kent de rasvereniging van Duitse herdershonden provinciale afdelingen, de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland kent commissies. Op de Raad van Beheer vindt je alle rasvereningingen verzameld.
De Nederlandse Rottweiler Club laat weinig aan het toeval over en vindt het belangrijk dat er regels zijn. Ook ten aanzien van de Rottweiler Werkgroepen gelden er regels en die vind je terug in het uitgebreide ‘Werkgroepen reglement‘
Wat doet zo’n Rottweiler Werkgroep precies?
Wat zijn de activiteiten die de diverse Rottweiler Werkgroepen zoals organiseren? Iedere Rottweiler Werkgroep organiseert activiteiten, zoals diverse sporten met de Rottweiler, ondersteuning bij opvoeding en socialiseren van je Rottweiler, de organisatie van evenementen en cursussen op het gebied van kynologische kennis en africhting van je hond. Iedere werkgroep geeft daar weer een eigen invulling aan. Zo verzorgt de Eerste Nederlandse Rottweiler Club uit Rotterdam onder andere puppy trainingen, cursussen Elementaire gehoorzaamheid, Begeleidingshond(VZH/BH) en verzorgt het de Internationale Prufungs-Ordnung (IPO). De werkgroep Hoogeloon organiseert ook africhtingswedstrijden en de Werkgroep Emmen organiseert onder andere een Pakwerkersdag. Het zijn maar enkele voorbeelden. Op de websites van de werkgroepen vind je alle activiteiten opgesomd.
Waar vind je zo’n Rottweiler Werkgroep?
Op de site van de Nederlandse Rottweiler Club zijn 13 werkgroepen opgenomen. De ene werkgroep is actiever dan de andere. Hieronder het overzicht.
- Hondensport Roosendaal
- Hondenvereniging Made. Dit is wel een heel bijzondere werkgroep, want de foto’s laten alle rassen zien, behalve de Rottweiler!
- R.W. de Kempen in Valkenswaard.
- Rottweiler werkgroep Emmen e.o
- Eerste Nederlandse Rottweiler Werkgroep in Rotterdam
- Rottweiler Werkgroep Flevoland in Almere
- Rottweiler Werkgroep Hoogeloon in Hapert
- Rottweiler Werkgroep Oss
- Rottweiler Werkgroep Salland in Raalte
- Rottweiler Werkgroep Tilburg
- Rottweiler Werkgroep Weststellingwerf: De mededeling op de site is “Tot nader bericht zullen er geen activiteiten plaats vinden op onze vereniging.”
- Rottweiler Werkgroep Zeeland in Baarland
- Rottweiler Wurkgroep Fryslân in Heerenveen
Mag iedere Rottweiler eigenaar lid worden van zo’n werkgroep?
Het is niet helemaal duidelijk of iedere Rottweiler bezitter lid mag worden van zo’n werkgroep. Op de sites van de werkgroepen is dat namelijk niet altijd even helder beschreven. Gelukkig geeft de site van de Rotterdamse Rottweiler Werkgroep hier wel informatie over. Zo kan je van deze werkgroep lid worden als je ouder bent dan 16 jaar en in het bezit zijn van een hond van het ras Rottweiler met een door de Raad van Beheer erkende stamboom. Ook honden uit een andere werkhondenras dan de Rottweiler, mogen lid worden. Dat mogen er maximaal 2 zijn en ze moeten voldoen aan de bepalingen van de Werkhondencommissie.
Ook het reglement van Nederlandse Rottweiler Club biedt meer informatie. Zo staat hierin vermeld dat een hond van een ander werkhondenras (met of zonder stamboom) dan de Rottweiler aan de activiteiten van een werkgroep mag deelnemen. Het aantal honden zonder stamboom of van een ander werkhondenras mag niet hoger zijn dan het aantal Rottweilers, met daarbij een realistische benadering ten behoeve van de instandhouding van de werkgroep.
Dus op de vraag of iedere Rottweiler eigenaar (dus ook van een stamboomloze Rottweiler) lid kan worden van zo’n werkgroep en aan de activiteiten mag deelnemen, is het antwoord “ja”. Voor de exacte regels moet je natuurlijk wel met de desbetreffende werkgroep contact opnemen.
Bronnen: Nederlandse Rottweiler Club, Raad van Beheer
Geef een reactie