Zijn mensen met een licht verstandelijke beperking in staat om een Rottweiler te houden? En is in principe niet iedereen in staat om een geschikt Rottweilerbaasje te zijn? Dat is de stelling van deze maand die we samen met de Facebookgroep ‘Rottweilers ons Ras’ beantwoord proberen te krijgen.
Hondenbaasjes met verstandelijk beperking
Vorige maand luidde de stelling Hoe ver ga je met medische behandeling van je hond? Daarop kregen we vele reacties. Ook kregen we behoorlijk wat input voor nieuwe stellingen. Een van die stellingen was of iemand met een licht verstandelijke beperking in staat is om een goede hondenbaas te zijn en geschikt is als baasje van een Rottweiler?
Stelling van de maand
Eens per maand nodigen we lezers uit om mee te denken en mee te discussiëren over een stelling over Rottweilers en hun baasjes. Dit keer is het onderwerp ‘Kan je een goede Rottweilerbaasje zijn als je een licht verstandelijke beperking hebt?’. De reacties worden verzameld, gebundeld en over twee weken wordt een afsluitende conclusie geplaatst.
De ‘stelling van de maand’ is een initiatief van RottweilerStart en de Facebookgroep Rottweilers ons Ras. Het is mogelijk om op beide sites reacties te plaatsen. Wil je anoniem reageren, dan kan dat ook. Je kunt een mail sturen via het contactformulier van deze site.
Wanneer ben je geschikt Rottweilerbaasje?
Een Rottie is een stevige hond die je als baas moet kunnen ‘handelen’. Je moet consequent, lief en af en toe streng kunnen zijn. Als je een verstandelijke beperking hebt, ben je dan in staat om consequent, lief of af en toe streng te zijn?
Als hondenbaas ben je natuurlijk verantwoordelijk voor je hond. Je maatje heeft dagelijks verzorging nodig, mag niet voor problemen zorgen en moet zo nu en dan naar de dierenarts. Sommige mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben problemen met het dragen van verantwoordelijkheid. Is het dan raadzaam om hen de verantwoordelijkheid te geven voor een Rottweiler?
Complete onzin?
Of zijn alle vragen hierboven complete onzin en maakt het helemaal niet uit of je wel of geen beperking hebt? Er zijn genoeg mensen met een verstandelijke beperking die prima voor hun hond zorgen. En andersom komt wellicht nog vaker voor: Mensen zonder verstandelijke beperking die absoluut ongeschikt zijn als hondenbaasje. Is in principe niet iedereen in staat om hondenbaas een geschikte Rottweilerbaas te zijn? Discussieer mee en laat weten hoe je erover denkt.
john zegt
als reactie op de stelling; Ja waarom zouden mensen met een verstandelijke handicap geen goede rottie baasjes kunnen zijn.
Ik denk dat dit per persoon zal verschillen maar dat moet je ook zeggen voor personen zonder verstandelijke handicap. Dit is het zelfde als de discussie zouden personen met verstandelijke handicap kinderen krijgen en opvoeden. Er zijn mensen “zonder “verstandelijke handicap die niet eens een dier of zelfs kind zouden mogen hebben. Ik zie regelmatig kinderen tussen de 6 en 10 alleen lopen zonder ouder met een rottweiler , bullmasiff of zelfs een deense dog die dan groter is dan het kind door de wijk lopen langs de weg. Deze ouders brengen hun kind en dier in een gevarenzone. De kinderen hoe lief ook hebben niet de kracht om de hond te stoppen of corrigeren. Iedereen kan voorstellen wat er kan gebeurden als om wat voor reden de hond ineens oversteekt om dat hij geprikkeld is door wat er aan de overkant gebeurd. zouden deze ouders dus kinderen en grote ras honden mogen hebben???
Dus mijn Antwoord op de stelling ;ja ook mensen met verstandelijke handicap zouden een rottie mogen hebben mits hun beperking dit toelaat.
Anita zegt
Heel mooi verwoord vind ik
Anita zegt
Ook mensen met licht verstandelijke beperking kunnen goede rottie baasjes zijn. Ik als rottie baasje heb een licht verstandelijke beperking.. Ik krijg voor mijn zelf begeleiding aan huis 2 uurtjes.
En NEE niet voor mijn hond, mijn hond keer ik respect hebben voor mij, en ik voor haar. Ik ben met mijn hond alleen op de 2e cursus geweest. Ik kon toen met mensen mee rijden. Maar om het kort te houden mijn hond was mooi 2e geworden ik kon alles met haar tandjes kijken op plaats zetten en ik weglopen, dan roepen dan kwam ze pas. Riva en ik hebben aan elkaar gewerkt en de zijn onafscheidelijk. Soms moet ze naar een oppas adres omdat ik werd opgenomen in een epilepsiecentrum. Pas nog voor 5 maanden in revalidatie. Zei kwam op bezoek. En soms was het verwarrend voor ons samen. Maar ook daar zijn we uit gekomen, Soms met hulp, maar niemand haalt ons uit elkaar, hoe het met mij gaat lopen. Ik heb Riva misschien wel op een andere manier op gevoed, met fouten of zonder fouten. En iedereen kan een rottweiler opvoeden. Met veel liefde en geduld. En vragen als ik hulp nodig heb. Ik ben geen sterke baas maar een lieve baas. Hierdoor is mijn hond zo geworden.
john zegt
mooi verteld en ik hoop dat jullie nog heel lang samen mogen genieten.
rolien zegt
Beste mensen,rotweilers,kun je alleen houden als je consequent, streng daar waar nodigt is vraag maar na bij training de hond na de grond drukken laten piepen hoeft niet perse de handeling volstaat meestal na 3 maanden bij gevaarlijke rassen doe bekend erom staan doen valt de rotweiler helaas ook onder.ik heb een boxer idem beet jassen kapot deels baas schuld uitdagen tot uiterste als pup.ik heb nu na 2x de handeling in 1 les een super lieve ben trots boxer..rotweiler heeft reden tot 2x toe mijn jacksu aangevallen 2e snaaiwonden.ik zelf ook geluk gehad stond in mijn rug durfde niet te kijken was geef was groot 160 m ik ook.suc6
Sanne van Zijl zegt
Niet elke verstandelijke beperking is hetzelfde. Dat betekent automatisch dat je niet voor alle mensen met een verstandelijke beperking kunt zeggen dat zij wel of niet geschikt zijn om een hond groot te brengen.
Maar, als er als zoveel mensen zònder verstandelijke beperking in de problemen komen bij het grootbrengen en opvoeden van een Rottweiler, dan zal dat voor de meeste mensen mèt een verstandelijke beperking nog veel lastiger zijn. Dat wil niet zeggen dat het niet kàn.
Met de juiste hulp en begeleiding kunnen de meeste mensen met een (verstandelijke) beperking een volwaardig leven leiden. En dat valt het opvoeden van een hond ook onder. Sowieso de omgang met dieren in het algemeen trouwens.
Enige vereiste is dat er de bereidheid is om te leren, dat er voldoende verantwoordelijkheidsgevoel is, dat van jongs/pup af aan de juiste hulp en begeleiding voor handen is, en afhankelijk van de zwaarte van de beperking, dat er een ‘back up’ of toezicht is in het geval er problemen ontstaan.
Het is dus afhankelijk van de individuele situatie, de precieze consequenties van de beperking in combinatie met de persoonlijkheid van hond en baas, of het kan of niet.