In mei 2017 schreven we al over het aangekondigde beleid van de overheid ten aanzien van de Hoog Risico Hond. Bijtincidenten moeten worden voorkomen en de overheid stelde kordaat tal van plannen op om dit te bewerkstelligen. Wij voorspelden dat dit beleid bij voorbaat al een mislukking zou worden. En dat klopte. De plannen voor een lijst met Hoog Risico Honden, een verplichte gedragscursus voor eigenaren en andere voorgestelde maatregelen, zijn er tot op heden niet gekomen.
Bijtincidenten
Natuurlijk… Bijtincidenten moeten worden voorkomen. Dat is zo klaar als een klontje. Maar de manier die de overheid voorstelde, was niet de juiste en zou niet werken. Lees er meer over in het artikel Beleid Hoog Risico Honden bij voorbaat al een mislukking. Bovendien werd de hele discussie vertroebeld door sensatiezucht en emotie. Zelfs het magazine Medisch Contact liet zich, waarschijnlijk ingegeven door angst van de schrijvers, verleiden tot tendentieuze berichtgeving. Zo werd de Rottweiler afgeschilderd als een vechthond waarbij het aanvallen in het DNA zit.
Hoog Risico Honden
Een Hoog Risico Hond (HR hond) is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade. Dat is de definitie die de overheid hanteert. Op die lijst, die inmiddels van de site is van de overheid is verwijderd, stond een groot aantal viervoeters vermeld. Ook de Rottweiler was op die lijst opgenomen. Overigens werden honden met een stamboom, niet beschouwd als een HR hond. Een Rottweiler met een stamboom, was dus geen HR hond.
Waar is de lijst met Hoog Risico Honden?
Onlangs stond er een interessant artikel op het hondenmagazine Dogzine waarin werd ingegaan op de status van die lijst. Duidelijk was dat hij al van de website van de overheid was verdwenen. Aan Dogzine werd meegedeeld dat de lijst niet meer bestaat. De lijst die ooit was opgesteld door de Raad voor dierenaangelegenheden heeft alleen maar gediend als advies aan de toenmalige staatssecretaris Van Dam. Een advies en niet meer dan dat.
Kamerbrief
Minister Schouten schreef op 19 juni een brief naar de Tweede Kamer waarin zij een overzicht gaf van de stand van zaken omtrent het dierenwelzijn bij gezelschapsdieren. Daarin schrijft zij ook over het onderzoek dat Davalon, een bureau dat zich bezighoudt met gedragstherapie voor dieren, in 2018 heeft afgerond. In dit onderzoek dat The Safe Dog Project is getiteld, is aangetoond dat agressief gedrag bij honden ontstaat door verschillende factoren. Hierbij zijn de fysieke kenmerken en het temperament van het dier van belang. Ook dragen de eigenaar, de situatie waarin de hond zich bevindt een rol en waarop mensen omgaan met honden bij aan het risico.
Een leuke quote uit dit rapport (op blz. 39):
Er is dus een indicatie dat sommige genetische kenmerken met een hoog bijtrisico zich vaker voordoen bij kleinere honden.
Registratie bijtincidenten
Ook schreef de minister dat er plan komt voor de registratie van bijtincidenten. Dergelijke registratie is volgens haar noodzakelijk om goed inzicht te verkrijgen in welke hondenrassen en bepaalde typen bijtincidenten veroorzaken en om goed op te kunnen treden tegen eigenaren die vaker bij een incident betrokken zijn. Er wordt gewerkt aan een plan om deze registratie te introduceren.
Cursus voor eigenaren
Daarnaast schreef de minister dat er cursus komt voor eigenaren van honden die voldoen aan een bepaald risicoprofiel. Deze cursussen kunnen op eigen initiatief gevolgd worden, maar kunnen ook door gemeenten en hondenscholen worden opgelegd als er een probleem is.
Aanpak hoog Risico Honden
Het enige wat de overheid nog schrijft over de aanpak van HR honden is dat zij in de eerste plaats de eigenaar verantwoordelijk stelt voor het gedrag van zijn hond. Hij moet alles doen om een incident te voorkomen. Daarnaast werkt de overheid op landelijk niveau aan aan een fok- en importverbod voor hoog-risico honden (wat voor honden dat dan ook moge zijn). Bovendien krijgt elke gemeente een meldpunt. Een laatste punt is dat er gemeente maatregelen tegen hoog-risico honden en hun eigenaren kunnen opleggen.
Onze verantwoordelijkheid
Er komt voorlopig geen (landelijke) wetgeving met betrekking tot rasspecifieke maatregelen. Dat is voor Rottweiler liefhebber natuurlijk goed nieuws. Toch vinden we in navolging van het bericht op Stichting We Are Their Voice – NL dat we met zijn hondenbezitters hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dat we ervoor moeten zorgen dat er geen bijtincidenten meer plaatsvinden.
Geef een reactie