Petra Groenewegen-Franken heeft een hondenschool en is een groot liefhebber van Rottweilers. Sinds kort heeft ze zelf ook een nieuwe Rottweiler pup, genaamd Jim. Enige tijd geleden schreef ze haar eerste column en in deze column lees je over haar werk op de hondenschool en over de opvoeding en begeleiding van haar eigen pup.
De opvoeding en begeleiding van onze 10e Rottweiler!
De bedrijfsnaam is gewijzigd. De naam van mijn Hondenschool is nu Petra’s Hondenadvies Op Maat. Eind deze maand gaan de cursussen weer van start. Ik kijk er ontzettend naar uit. Trainen in kleine groepen en individuele gedragsbegeleiding zullen mijn corebusiness worden. De Puppycursus is wel al van start gegaan sinds 2 januari. Ik vind het heel belangrijk om zo snel mogelijk met een pup ‘aan het werk’ te gaan. De eerste 8 weken bij de fokker zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van de pup.

Pup Jim ontdekt de wereld
Stabiele pup
De meest stabiele pup krijg je, natuurlijk als ze afstammen van goede ouders, maar ook als ze de 1e acht weken bij de fokker in huis opgroeien en alle prikkels meekrijgen zodat hun hersenen zich al goed kunnen ontwikkelen. De soortgerichte socialisatie vindt in deze periode plaats. De jonge honden leren in deze periode de taal van hun soortgenoten via hun moeder, broertjes en zusjes kennen. De beste periode om de pup aan de nieuwe eigenaar mee te geven is tussen de 7 en 8 weken. De pup komt dan in de omgevingsgerichte socialisatie periode en dan is het heel belangrijk om de pup op een ontspannen manier kennis te laten maken met de buitenwereld, ‘habitueren’ noemen we dat.

Socialiseren met andere dieren
Heerlijk ventje
En daar zijn we nu druk mee bezig, het socialiseren van onze 10e Rottweiler! Sinds 23 december jl. is Jim bij ons komen wonen. Een heerlijk ventje dat de 1e 8 weken een goede socialisatie heeft meegekregen van de fokker. En nu zijn wij aan zet om hem kennis te laten maken met alle prikkels waar hij straks als volwassen Rottweiler mee om moet kunnen gaan. Dat socialiseren is alleen een succes als je het tempo van de pup volgt. Je kunt niet sneller gaan dan wat de pup aan kan. Als de pup b.v. onzeker/angstig is bij een voorbijkomende auto, dan kun je hem wel meetrekken of hem succes laten hebben met ‘vluchten’ maar hij leert er meer van als je hem leert te ontspannen bij die voorbijkomende auto. Je moet dus steeds opletten op zijn lichaamstaal en gedrag. Als hij het spannend vindt, moet je de prikkel vaker opzoeken en steeds gaan voor succes.
De wereld ontdekken
Vogels in de lucht vindt hij nu heel interessant. Tijdens onze wandeling gaat hij regelmatig zitten om de vogels in zich op te nemen. Deze tijd moet je hem ook geven. Hij ontdekt de wereld op zijn niveau/tempo. Bij het opvoeden en begeleiden van een pup moet je zeker geen haast hebben. Geniet van elk moment dat hij de wereld ontdekt, deze periode gaat toch al veel te snel voorbij.

Jim op puppycursus
Begrenzing
Naast het socialiseren is begrenzing voor een pup heel belangrijk. Een pup van 8 weken kan nog niet zo veel prikkels in één keer verwerken. Het is heel belangrijk om hem gedurende de dag regelmatig ‘verplichte’ rust te geven. Zo krijgt hij de mogelijkheid om de prikkels die hij heeft opgedaan tijdens een wandeling of een bezoek aan een schoolplein of de markt, goed te verwerken en het een plaatsje te geven. Als de pup deze rust niet krijgt en de prikkels stapelen zich op, dan zal hij hyperactief worden en overal in bijten of spullen slopen in huis. De puppycursisten op mijn Hondenschool krijgen een voorbeeld van een dagindeling: als je met een pup van 8 weken een markt bezoek, moet je dit bezoek niet langer dan 5 minuten laten duren. Hierna ga je naar huis, je laat de pup nog even zijn behoefte doen en je laat hem in de bench of een kamerkennel tot rust komen. Dit mag zeker 1 uur tot 1,5 uur duren. Na de rust is hij klaar voor het volgende leermoment. Op deze manier krijgt een pup gedoceerd informatie binnen om te verwerken.
Zindelijk maken
Een volgend belangrijk punt bij het opvoeden en begeleiden van een pup is het zindelijk maken van een pup. Er komt nu al wat meer regelmaat in maar in het begin had ik het gevoel dat als ik mijn jas uit had getrokken, dat ik hem al weer aan kon doen. Het lijkt misschien wat overdreven maar dit is wel de beste manier om een pup zindelijk te krijgen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om hem op vaste tijden eten te geven en watermanagement toe te passen. Het laatste wil zeggen dat je zijn waterbak niet moet laten staan, maar hem elke keer water aan moet bieden, kijk hoeveel hij er van drinkt en pas hier je uitlaatschema op aan. Als hij gedurende de dag voldoende heeft gedronken, hoef je hem ’s avonds na acht uur geen water meer te geven. Je laat hem dan nog 2 of 3 keer uit voordat je de nacht in gaat, dan is zijn blaas goed leeg en blijft hij gedurende de nacht ook zindelijk. Uiteraard pas je dit schema aan als je midden in de zomer een pup hebt en het 30 graden is buiten. Als je bij een pup een bak water laat staan gaan ze spelenderwijs drinken, water is leuk, en heb je geen idee hoeveel water hij binnenkrijgt en dan is de kans groter dat hij in huis plast.
Verzorgende handelingen
Eén van de onderdelen van mijn Puppycursus is ‘verzorgende handelingen’. Hoe vaker je de pup leert dat je overal aan mag zitten, oortjes, voetjes, tandjes, oogjes, staartje enz., hoe ontspannender hij hiermee omgaat. Dus als je hond, onverhoopt, een oorontsteking krijgt of hij stapt ergens in dat uit zijn pootje gehaald moet worden, is het niet vreemd dat je er naar wilt kijken of het aan wilt raken. De cursisten gaan bij ons voor dit onderdeel op de grond zitten en gaan eerst bij hun eigen pup overal aan zitten, hierna geven de cursisten de puppy’s aan elkaar door, zo leren de puppy’s dat iedereen ze aan mag raken en hier zijn dierenartsen weer heel blij mee. Uiteraard beloon je de pup voor gewenst gedrag. Zo is de hond veel minder gespannen als hij onderzocht moet worden door de dierenarts.

Jim bij de dierenarts
Puppyparty
Sommige dierenartsen bieden een puppyprogramma aan. Je gaat dan de eerste maanden regelmatig naar de dierenarts, je kunt je pup wegen, de dierenarts onderzoekt de pup, een prima oefening. Wij gaan in onze Puppycursus ook altijd naar Dierenkliniek Breda voor een Puppyparty. De puppy’s worden hier ook op de behandeltafel gezet, ze mogen alle behandelkamers van de Dierenkliniek bezoeken en ze kunnen even met elkaar spelen onder mijn begeleiding. Ook dit is een geweldige ervaring voor de puppy’s.

Wegen bij de dierenarts
Puppycursus
Uiteraard volgen wij met Jim ook de Puppycursus dat doen we op mijn eigen Hondenschool maar we hebben er ook voor gekozen om op een andere hondenschool met hem te trainen. We doen dit bij Kynologisch Nederland in Hellevoetsluis. Onze eigen Hondenschool is, ondanks dat er elke week andere puppy’s zijn, bekend terrein. Om bij een andere hondenschool te trainen leert hij een andere omgeving kennen, andere instructeurs en andere mensen en puppy’s. Het is heerlijk om te zien hoe hij hier van geniet en er van leert.
De volgende keer zal ik meer vertellen over de ontwikkelingen van Jim en over mijn ervaringen met het trainen van Rottweilers op mijn Hondenschool.
Petra Groenewegen-Franken
Hondenschool Petra’s Hondenadvies Op Maat
hoi Petra
mooi om te lezen .
Opvoeden van kinderen komt er heel dicht bij
veel succes
en niet te veel prikkels