Training volgens de Roedelmethode werkte heel goed voor Rottweiler Xena. Aanvankelijk was er geen land te bezeilen met Xena. Het was een overspannen en zenuwachtige, opgefokte hond. Door training volgens de Roedelmethode werd zij een vrolijke ontspannen Rottie die plezier in leven kreeg! In dit artikel legt Letty van der Geest van Dogtime uit hoe de Roedelmethode in zijn werk gaat.
Sociaal Leren
De Roedelmethode helpt je je hond op te voeden volgens het principe van wat gedragswetenschapper Arjen van Alphen ‘Sociaal Leren’ noemt. Niet wat je ‘erin traint’ maar hóe je je hond grootbrengt, begeleidt, beschermt, stimuleert en hoe je met elkaar communiceert, maakt de relatie hond-baas. Door het samen leven, van elkaar leren, en je om elkaar bekommeren, groei je naar een goede relatie. Dan krijg je een hond waarmee je kunt lezen en schrijven. En dan zijn beloningen in de vorm van koekjes niet nodig. Sterker nog, de hond voelt zich vaak afgekocht, net als een kind dat teveel speelgoed krijgt. Jij, alleen jij bent de belangrijkste persoon in zijn leven. Het kost energie, maar dan heb je ook wel wat!
Hondenopvoeding en hondentraining
Er is hondenopvoeding en hondentraining. In die volgorde. Op puppyles beginnen we eigenlijk meteen met trainen. Naast, zit, lig. De Roedelmethode doet eigenlijk hoofdzakelijk het eerste. En zo hoort het natuurlijk ook. De band tussen baas en hond moet goed zijn, en als die er is kun je pas met het aanleren van vaardigheden beginnen. Dan is clickeren of allerlei hondensporten doen geen enkel probleem.

Mensengedrag en hondenschool
Arjen van Alphen heeft zich niet alleen bekwaamd in het doorgronden van mensengedrag, maar hij heeft al meer dan een jaar of dertig een hondenschool. Eerst een ‘gewone’ school, maar toen hij toch met enorm veel vragen bleef zitten en bijvoorbeeld ongewenst gedrag van honden niet op kon lossen, zocht hij verder. En vond!
Zijn insteek is dat honden sociale wezens zijn en op een sociale manier leren. Dus van elkaar, van het kijken naar jou als baas en van het gaandeweg doen. Hij deed wetenschappelijk onderzoek naar hoe de moederhond met haar pups omgaat, naar gedrag van de pups onderling, volwassen honden onderling, hoe honden op ons mensen reageren en omgekeerd. Daarnaast heeft niemand zoveel ervaring met het opvoeding en ‘rechtbreien’ van honden als hij.
Terug naar het nest
Als je heel in het kort moet beschrijven wat het startpunt is van zijn methode, dan ga je terug naar het nest. Hoe de moeder de totaal afhankelijke pups lichamelijk verzorgt, behoedt, waarschuwt, corrigeert en hoe de pups haar vertrouwen en van haar leren. Daar zit een heel schema achter. Het kernwoord is natuurlijk vertrouwen. De pup leert dat moeder het voor het zeggen heeft en omdat zij de pup in alles voorziet, kan de pup zich aan haar overgeven en voelt hij zich veilig. Zie dat als kersverse ouder van een pup, van de een op andere dag maar voor elkaar te krijgen! Meestal slaan we die hele lichamelijke verzorgingsfase over en beginnen we meteen te conditioneren. Dan heb je dus, zegt Arjen terecht, eigenlijk nog helemaal geen recht van spreken. En bovendien spreek je sowieso al een andere taal dan je pup.
Je pup wil graag eerst eens rustig bekijken wie jij bent, wat je doet en hoe je het doet, dan gaat ie dingen uitproberen: bedoel je dit? Als ik dit doe wat doe jij dan? Heb je wel in de gaten wat ik doe en hoe reageer je daarop? Ben jij als baas wel zo te vertrouwen dat ik mijn hele leven aan jou kan geven? en dan is het zaak om als baas adequaat te antwoorden, namelijk op een manier waar de hond wat aan heeft.
Geur- en lichaamstaal
Niet verwonderlijk dus dat er bij de trainingen van de Roedelmethode veel aandacht is voor geur- en lichaamstaal, voor lichamelijke verzorging als aanrakingen, koesteren, om op mentaal en lichamelijk gebied te laten zien dat hij veilig is, zodat de hond gerust kan zijn.
Bij de trainingen worden dus geen koekjes gebruikt, maar gaat het echt om de relatie met jóu. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale heupriem waardoor je niet de neiging hebt om aan die riem te gaan rukken en trekken, maar de hond zit op een meer natuurlijke manier aan je vast. Als het goed is gaat hij dat prettig, want hij voelt zich veilig. Zo kun je samen op pad.
Naar de Ardennen
Als dit je aanspreekt dan is er nog veel en veel meer….. Een of twee dagen naar De Ardennen is sowieso al heerlijk, maar twee dagen met je hond werken, één op één, is een feest. Ook zijn er regelmatig workshops in Nederland, waar je in kleine groepen met de methode kennis kunt maken.
Meer informatie over Roedelmethode?
Op de Dogtime dvd van Pup tot Puber is Arjen van Alphen te zien en er staan veel video’s op het Dogtime Televisiekanaal op Youtube. Op de website de Roedel van Arjen van Alphen staat nog veel meer acchtergrondinformatie over deze trainingsmethode.

Letty van der Geest
Uitgever Dogtime
Ik ben totaal met Arjen eens, op cursus met een zak snoep ben ik geen voorstander van. Mijn hond en ik moeten elkaar leren kennen. Ik haar, en zei mij.. elkaar respecteren vind ik het. Mijn beloning is vaak spelen als ze wat geleerd gehad. Ik moet haar leren kenen, geen enkele hond woedt slecht geboren. Waar een hond te vreden en blij mee is, dat eis een lief baasje, waar ze een warme mand heeft. En uitleg krijgt wat ze van haar of hem uitleg krijgt, wat er moet gebeuren, en misschien heefr ze vaker uitleg nodig. Een hond heeft liefde nodig met leren. En samen een team leren worden. Zonder een kilo snoep mee op curcus. Maar bij hulp honden is het weer anders vind ik.