Een Rottweiler als blindengeleidehond. Waarom zien we dat eigenlijk nooit? Zijn Rottweilers dan ongeschikt als geleidehond? Deze vraag kregen we naar aanleiding van het artikel van Martin Gaus die voor ons een column schreef over de eerste blindengeleidehond die hij heeft getraind: een Rottweiler genaamd Jimmy.
We legden de vraag voor aan diverse ervaringsdeskundigen en experts in het veld. Het antwoord was dat in principe iedere hond en ieder ras getraind kan worden als blindengeleidehond. Dat geldt dus ook voor Rotties. Jimmy is daarvan natuurlijk het levende bewijs. Alleen het ene ras kan sneller en betere getraind worden voor deze taak dan andere rassen. En hoe sneller de honden getraind kunnen worden, hoe lager de kosten zijn. Ook zijn er praktische bezwaren. Zo is bijvoorbeeld niet iedereen bestand tegen de fysieke kracht van een Rottweiler. Daarnaast speelt het imago van de Rottweiler een rol. De Rottweiler heeft een slechte pers en het publiek gaat daar in mee.
Rottweiler als blindengeleidehond
We vroegen de stichting KNGF Geleidehonden om ons duidelijkheid te geven over het feit dat er slechts zeer zelden een Rottweiler wordt getraind tot blindengeleidehond. De hoofdinstructeur van de KNGF meldt daarover het volgende: “De ideale geleidehond is een sociale hond die binnen een redelijke termijn getraind kan worden tot geleidehond. Dit laatste is puur een economische reden omdat een geleidehond anders domweg te duur wordt (het is namelijk een dure voorziening). De KNGF Geleidehonden heeft veelvuldig contact met andere scholen over de hele wereld en het blijkt eigenlijk dat de tegenwoordig gebruikte rassen het beste te voldoen zowel qua leer vermogen, gezondheid als qua uitstraling.”
Praktische bezwaren
Ook Hoofd opleidingen van de Stichting DCN Geleidehonden, Pieter Jan Blok, kwam met een uitleg. “Blindengeleidehonden zijn in eerste instantie uiteraard bedoeld om mensen met een visuele beperking veilig te begeleiden en in principe zou je dat elke hond kunnen leren. Bij veel rassen loop je echter tegen praktische bezwaren, te groot of te klein, teveel jachtdrift of andere eigenschappen die we liever niet bij geleidehonden zien. Dat neemt niet weg dat naast de gebruikelijke labradors, goldens en duitse herders ook ‘vreemde’ rassen gebruikt kunnen worden.”
De hoofdtrainer van de KNGF: “Wij merken vaak dat een hond met iets meer temperament moeilijker te matchen is met een cliënt omdat dat toch zekere vaardigheden van die persoon vergt en soms ook wat fysieke kracht. Een Rottweiler is dus slechts voor een enkeling weggelegd.”
Blok: “Ik heb in de twaalf jaar bij Desudo blindengeleidehondenschool twee Rottweilers en twee American Staffords mogen trainen en afleveren als blindengeleidehond. De reden dat voornamelijk de wat zachtere (qua karakter én uiterlijk) rassen worden gebruikt heeft voornamelijk te maken met het feit dat de meeste blinden en slechtzienden in eerste instantie een ‘hulpmiddel’ zoeken en in mindere mate in staat zijn om met wat complexer (uitdagender) hondengedrag om te gaan.”
Imago van de Rottweiler
Een andere belangrijke factor die verklaart waarom de Rottie zo weinig wordt opgeleid tot blindengeleidehond, heeft te maken met het imago van het ras.
De hoofdinstructeur van de KNGF: “Het publiek verwacht een vriendelijke uitstraling van een geleidehond. Je kan je voorstellen dat een Rottweiler het tegenovergestelde effect heeft op voorbijgangers in vergelijking met één van de retrieverrassen.
Ook Blok van DCN Geleidehonden geeft dat aan: “De publieke opinie speelt helaas ook een rol. Men heeft al snel een mening over wat een blindengeleidehond wel en niet zou mogen doen maar als een lab of golden een misstap maakt is dat blijkbaar toch minder heftig dan dat een Rottweiler, Stafford, Mechelaar etc. dat doet.”
Rottweiler als blindengeleidehond in actie
Bekijk hieronder een filmpje over Bella en Tooth. Twee Rottweilers die als blindengeleidehond werken. Helaas is Bella ziek. Ze heeft kanker. Tooth wordt haar opvolger.
Ook een vraag over de Rottweiler?
Heb je ook een Rottweiler gerelateerde vraag die je beantwoord wilt hebben? Stuur ons een mailtje via het contactformulier en wij proberen het voor je uit te zoeken.
Geef een reactie