De laatste tijd krijgen we regelmatig melding van bezorgde Rottweilervrienden. Of we geen aandacht aan Rottweiler broodfokkers kunnen schenken? Er zouden weer een aantal van deze hondenhandelaren actief zijn. En dat is echt slecht nieuws voor de Rottweilers!
Wat is een broodfokker?
Een broodfokker is een fokker van dieren, meestal honden of katten, die fokt voor het geld. Een broodfokker heeft als enige doel om te verdienen aan de pups of kittens. Het welzijn van het dier is niet belangrijk en broodfokkers letten niet op de gezondheid en het karakter van het dier. De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar meestal in een hok of kooi.
Rottweiler broodfok
In de Rottweilerwereld zijn jammer genoeg ook broodfokkers actief. RottweilerStart wordt vaak gevraagd om deze fokkers op een of andere manier aan te pakken. Natuurlijk wil RottweilerStart actie ondernemen tegen de broodfok. Dat doen we door de lezer informatie te bieden over wat broodfok nu precies is, waar je een broodfokker aan kunt herkennen en waar je terecht kunt met klachten. En ook zullen we meldingen van broodfok op sociale media delen.
Heb je te maken met een broodfokker?
Er is een aantal punten waardoor je kunt achterhalen of je te maken hebt met een broodfokker.
1. Check de fokker
Zoek op het internet naar deze fokker en kijk of er mensen zijn die eerder met deze persoon te maken hebben gehad. Ook kun je een vraag stellen over ervaringen van anderen met deze fokker. Je kunt daarvoor terecht op diverse Facebookgroepen, zoals onze eigen Facebook groep en Rottweilers Ons Ras. Als je de vraag niet zelf wilt stellen, kun je de beheerders van de groep vragen om dat te voor je te doen. Op deze manier kun je erachter komen of deze fokker het wel zo nauw neemt met het welzijn van de dieren.
2. Check de omstandigheden
Ga altijd bij de fokker op bezoek en kijk goed onder welke omstandigheden de dieren worden grootgebracht. Een aantal zaken is hierbij belangrijk. Is de moederhond aanwezig? Zien de hondjes en schoon en verzorgd uit? Zijn de hondjes vrolijk en speels? Wonen de hondjes in huis? Als je op al deze vragen kunt antwoorden met een ‘ja’, dan heb je te maken met een bonafide fokker: een fokker die het goed voorheeft met de pups. Maar als de hondjes schuw zijn, of te mager en als ze achter in een hok worden gehouden, zonder moeder, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een broodfokker.
3. Check de kennis van de fokker
Om te achterhalen of de fokker echt betrokken is bij de dieren, moet je hem wat vragen stellen. Heeft hij kennis van het ras, weet hij bijvoorbeeld iets van vachtverzorging en weet hij iets over de opvoeding van de pup? Is het antwoord daarop ‘nee’, dan gaat het om een broodfokker. Een broodfokker is namelijk niet geïnteresseerd in de hond en waar en bij wie zijn pup terecht komt en zal hierover dan ook niets aan je vragen. Behalve over de betaling natuurlijk. Daar is een broodfokker wel in geïnteresseerd. De prijs van een broodfok pup ligt overigens een stuk lager dan bij officiële fokkers.
Op de site Fair Pup kun je een korte test doen om te checken of je te maken hebt met een broodfokker of met een eerlijke fokker. Op de site van de LICG vind je nog een puppy checklist waarmee je de foute fokker kunt ontmaskeren.
Broodfok pup
Toch gebeurt het nog veel te vaak dat mensen een pup kopen bij een broodfokker. Soms doen mensen dit om een pup te ‘redden’ uit die vreselijke omstandigheden. Uit medelijden dus! Anderen doen het weer omdat de aanschafprijs van een dergelijke pup veel lager ligt. “Een echte Rottweiler pup voor nog geen 500 Euro. Een buitenkansje!!!” Dat wil niet zeggen dat iedere Rottweiler pup die voor dat bedrag wordt aangeboden van een broodfokker afkomstig is. Maar je moet wel alert zijn! De kans dat een broodfok pup van alles mankeert, is zeer groot. Deze pups zijn namelijk slecht gesocialiseerd, zijn vaak ziek of blijken later allerlei kwalen te hebben. Wanneer je zo’n pup koopt, hou je de broodfok in stand en ben je mede-veroorzaker veel dierenleed.
Broodfok stoppen
De enige manier om broodfok een halt toe te roepen is om de broodfokker te raken in het hart van zijn handel en dat is namelijk geld. Wanneer een broodfokker zijn handel (de pups) niet meer kan verkopen, heeft zo’n fokker geen bestaansrecht meer en is uiteindelijk genoodzaakt zijnn handel te stoppen. Koop dus nooit een pup via een handelaar, maar uitsluitend via een bonafide fokker.
Broodfok melden
Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een broodfokker? Wees niet bang, doe iets met die informatie! Er is een aantal manieren om hier melding van te maken, je vermoedens te delen en anderen te waarschuwen.
1. Doe melding bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) behandelen meldingen over broodfok. Dat doen ze alleen nadat er daadwerkelijk puppies zijn verkocht die er slecht aan toe zijn of als de huisvesting niet in orde is. Je kunt de LID bellen op nummer 144. Voordat je belt, dien je wel goed voorbereid te zijn. Zo moet je aangeven om wat voor dier gaat het, waar het dier zich bevindt en wat er precies mis is. Ook moet je je eigen gegevens opgeven, want de LID neemt geen anonieme meldingen in behandeling.
2. Doe melding bij de politie
Zie je een dier in nood, een dier dat is mishandeld of verwaarloosd? Je kunt dan bellen (144) of een online melding doen.
3. Deel je vermoedens
Heb je het vermoeden dat een fokker zich niet aan de regels houdt, spreek dit vermoeden dan uit. Doe dat niet lukraak, maar onderbouw die vermoedens. Je kunt terecht diverse forums, op Facebookgroepen en op site van belangenbehartigers van consumenten. Je kunt je vermoedens ook melden bij de redactie van RottweilerStart.nl. Wij verzamelen alle gegevens en zullen een oproep doen voor meer informatie over deze broodfokker. Natuurlijk zullen wij de vermoedens geanonimiseerd delen op sociale media, zodat we andere Rottweiler baasjes kunnen waarschuwen voor deze walgelijke praktijken.
Bronnen: Doggo, SOS Strays, Tipaw, Wikipedia
Geef een reactie