De rasstandaardtest is een test van de Nederlandse Rottweiler Club. Als je hond hiervoor slaag dan voldoet je Rottweiler aan alle eisen van de Nederlandse Rottweiler club en is fokgerechtigd, zoals dat zo mooi heet.
Onderdelen Rottweiler Rasstandaardtest
De rasstandaardtest (RST) van de Nederlandse Rottweiler Club (NRC) bestaat uit drie onderdelen:
- Een zogenaamd sociaal gedeelte waarbij door twee, door de Raad van Beheer benoemde, gedragskeurmeesters wordt beoordeeld of de hond in voldoende mate over de gewenste sociale eigenschappen conform de rasstandaard van de Rottweiler beschikt en daarmee aan de algemene eisen van de huidige maatschappij voldoet.
- Een zelfstandigheidsgedeelte waarbij, door dezelfde keurmeesters, wordt beoordeeld of de hond in voldoende mate over de gewenste eigenschappen voor wat betreft zelfstandigheid conform de rasstandaard van de Rottweiler beschikt en waarbij de grenzen van maatschappelijk aanvaardbaar gedrag worden gerespecteerd.
- Voor het exterieur volgt de keurmeester de uitgebreide beschrijving van de rasstandaard.
Voor het sociale en het zelfstandigheidsdeel van de test heeft de NRC een testprogramma ontwikkeld volgens de hierbij beschreven testonderdelen. De test heeft een ontwikkeling doorgemaakt van meer dan 30 jaar. Sinds 1971 worden, aanvankelijk op vrijwillige basis, Rottweilers getest. Hierbij waren de ‘pioniers’ op dit gebied betrokken maar ook enkele deskundigen uit Zwitserland die hier al eerder mee bezig waren. Regelmatig werd de test geëvalueerd met behulp van externe deskundigen (gedragsbiologen van de Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht) en aangepast aan de nieuwe inzichten. Op dit moment geldt, voor leden van de NRC, dat het met een goed gevolg afleggen van deze test, hun hond tot de fokkerij wordt toegelaten voor wat betreft gedrag. De test heeft als belangrijkste doel te onderzoeken of de hond zich sociaal gedraagt naar mensen, een voldoende hoge bijtdrempel heeft, niet zonder reden agressie vertoont en geen te grote angst toont.
Deelname aan rasstandaardtest
Om deel te mogen nemen aan de RST moet de hond onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De leeftijd van 18 maanden bereikt hebben.
- De HD uitslag van hond en beide ouders moet bekend zijn. Waarbij HD uitslag HD A of B moet zijn.
- De ED uitslag van hond en beide ouders moet bekend zijn van de honden die geboren zijn na 1 januari 2007 en mag ten hoogste ED Graad 2 zijn.
Sociaal gedeelte
Voor dit deel van de test zijn de belangrijkste gedragsaspecten:
- Vriendelijkheid
- Agressie
- Angst
- Schrikachtigheid
- Herstelvermogen
- Nervositeit
- Angst voor het schot
Als zich bij dit gedeelte van de test geen omstandigheden hebben voorgedaan, waardoor de test moet worden afgebroken, wordt er overgegaan tot het zelfstandigheidsgedeelte van de test.
Hieronder wordt kort beschreven wat de test inhoudt.
De geleider moet de aanwijzingen van de testleider strikt opvolgen. De test wordt bij calamiteiten (onder andere bij (te) grote angst en/of agressie, het niet opvolgen van de aanwijzingen) door de testleider in overleg en/of op aanwijzing en van de keurmeesters afgebroken. De geleider kan zelf (1) de test ook afbreken. Het afbreken van de test, zowel door de testleider als door de geleider, houdt in dat de test in principe (2) met onvoldoende zal worden beoordeeld.
Het gedrag van de hond tijdens de hele dag telt mee voor de uitslag als daar aanleiding voor is. Vanaf het moment dat de hond het veld betreedt beoordelen de keurmeesters de hond.
- Terugtrekken van de hond nadat de test is aangevangen wordt ook gezien als afbreken van de test en zal derhalve ook overeenkomstig worden behandeld.
- Er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij het afbreken van de test niet met onvoldoende wordt beoordeeld. Dit is ter beoordeling van de betreffende keurmeesters.
Kennismaking
De hond met geleider betreden het testterrein en de hond wordt door de exterieur keurmeester gemeten en het gebit wordt beoordeeld.
Na het meten en gebit tonen is de testleider behulpzaam bij het omdoen van een neutrale halsband met een lijn van 2 meter en tevens wordt ook de chip/tat.nr van de hond gelezen.
Markt
De geleider wandelt met de hond tussen de aanwezige mensen door (minimaal 10 personen) waarbij de mensen zich door elkaar bewegen en praten.
Straatje
De geleider met hond lopen een parkoers waarbij steeds andere prikkels aangeboden worden, zoals een vallende stoel, een slingerende vuilniszak, een vallend groot blik met stenen, een toeter, een openklappende grote paraplu. De geleider met hond volgen op aanwijzingen van de testleider hetzelfde parkoers nogmaals maar dan in omgekeerde volgorde.
- Vallende stoel
- Slingerende vuilniszak
- Vallend groot blik met stenen:
- Toeter
- Een openklappende grote paraplu:
Kring
De aanwezige mensen vormen een cirkel van 10 meter. De geleider met hond nemen in het midden plaats. De cirkel sluit zich, op aanwijzingen van de testleider, stap voor stap zwijgend en langzaam, om de hond tot een cirkel van 1,5 meter en blijft 10 seconden gesloten. Daarna wordt dit in een versneld tempo nogmaals herhaald.
Schot
Er klinkt een 9 mm schot enkele meters achter de weg wandelende hond met geleider.
Zelfstandigheidsgedeelte
Aansluitend op de sociale test wordt de hond op een ruime afstand vastgelegd aan een ketting en +/- 6 minuten alleen gelaten. De hond wordt vervolgens aan de volgende situaties blootgesteld:
Onbekende vriendelijke mensen:
De gedragskeurmeesters en de testleider naderen de hond en de testhelper probeert de hond aan te halen.
Langzame pakwerker: Een helper in beschermende kleding nadert de hond rustig en stopt vlak voor de hond.
- Snelle pakwerker: De helper gaat in looppas naar de hond en stopt vlak voor de hond.
- Dreigende pakwerker: De helper gaat in looppas schreeuwend en met dreigende zwaaiende stok naar de hond.
- Vriendelijke pakwerker: De helper probeert de hond naar zich toe te lokken en aan te halen.
- Vriendelijke mensen: De testleider probeert de hond aan te halen.
De gedragskeurmeesters registreren op een standaard formulier de reacties van de hond tijdens bovenstaande test en geven na dit deel de uitslag door aan de testleider.
Voor dit deel van de test zijn de belangrijkste gedragsaspecten:
- Vriendelijkheid
- Agressie
- Angst
- Schrikachtigheid
- Herstelvermogen
- Nervositeit
Bij te grote agressie in dit deel van de test kan de positieve uitslag van het eerste deel herroepen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als een hond zonder waarschuwing aanvalt in minder bedreigende situaties.
Eindoordeel Rottweiler Rasstandaardtest
Zowel exterieur, sociaal gedrag (1e gedeelte van de test) en zelfstandigheid (2e gedeelte van de test) krijgen op het RST uitslagformulier ieder een aparte beoordeling. De einduitslag wordt uitgedrukt in “voldoende” of “onvoldoende” of “definitief afgewezen”. Definitief afgewezen betekent dat de hond voor een tweede keer met onvoldoende voor de test is beoordeeld en niet meer aan een volgende rasstandaard test mag deelnemen.
De score van de hond op de diverse gedragsaspecten over de gehele test (deel 1 en 2) is op het RST uitslagformulier onder gedragsaspecten terug te vinden. De score wordt aangegeven door het aankruisen van de betreffende waardering (gering, gemiddeld, hoog en zeer hoog).
Enkel het onderdeel exterieur en het sociaal gedrag onderdeel zijn verplicht. Het onderdeel zelfstandigheid is facultatief. Dat wil zeggen, men kan daar aan deel nemen, het is niet verplicht. Een hond kan op de RST een ES (Exterieur en Sociale gedeelte) of een ESZ (Exterieur en Sociale gedeelte, Zelfstandigheid) halen.
Schroé Paul zegt
Hoe kan ik met mijn rottie naar Spanje reizen .?
Redactie zegt
Hi Paul,
Dank voor je reactie. Je kunt gewoon googelen… En dan vind je het antwoord. Hieronder de twee belangrijkste sites met info!
https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/huisdieren-mee-op-vakantie