We kregen een artikel toegezonden van een Rottweiler eigenaar. Dit baasje heeft een teefje dat onlangs loops is geweest. De eigenaar wilde weten hoe je met je hond moet omgaan tijdens deze fase en wanneer je je hond het beste kunt laten steriliseren. Lees hieronder het artikel over loopsheid bij de Rottweiler.
Eerste loopsheid
De eerste loopsheid bij een Rottweiler treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en gedragsveranderingen ontstaan. De jonge hond wordt geslachtsrijp, is ongehoorzaam en probeert overduidelijk zelf de baas te worden.
Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van het teefje zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. Bij de Rottweiler is dit meestal op een leeftijd tussen de acht en twaalf maanden.
Kenmerken en verloop van de loopsheid
De eerste lichamelijke verschijnselen van loopsheid bij de hond is het (licht) opzwellen van de vulva. Er hoeft nog niet direct bloed aan te pas te komen, maar de teef zal nu wel al aantrekkelijk ruiken voor de reuen in haar buurt. In deze periode is de hond vaak iets drukker dan normaal. Na enkele dagen begint de hond bloed te vloeien en dat is de eerste dag van de loopsheid. Later gaat dit over in bruin-waterige uitvloeiing.
De hond is ongeveer tussen de negende en de twaalfde dag vruchtbaar. In deze periode is ze erg gecharmeerd van de reuen en sommige teefjes proberen zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar een reu.
Na deze vruchtbare periode zal de uitvloeiing stoppen en de vulva weer gaan slinken. En na ongeveer drie weken stopt de loopsheid, maar pas na ongeveer tien weken komt de baarmoeder tot rust. De verschillende fasen in de cyclus kun je nalezen op de site www.licg.nl
Waarom een keer loops laten worden?
De meeste hondenrassen met een volwassen gewicht van boven de 20 kilo, waaronder dus de Rottweiler, hebben een verhoogde kans op urine-incontinentie indien de sterilisatie vóór de eerste loopsheid plaatsheeft. Voor deze honden is het verstandiger om een eerste loopsheid af te wachten alvorens een sterilisatie uit te voeren.
Omgaan met loopsheid
Het is niet erg gezond als een te jonge hond moeder wordt, vaak zie je dat haar eigen groei stopt en ze na de zwangerschap een puppyachtig lichaam houdt. En op een ongepland nest zit niemand te wachten, dus het is raadzaam om de hond goed in de gaten te houden als ze loops is.
Het verdient aanbeveling de hond tijdens de loopsheid niet los te laten lopen en zoveel mogelijk de losloopgebieden te vermijden. Omdat de meeste Rottweilerbaasjes gewend om de hond los te laten lopen in dit soort gebieden, vergt de periode van de loopsheid enige aanpassing van zowel de baas als de hond.
De meeste Rottweilers hebben best veel energie en daarom zullen de wandelingen aan de riem, tijdens de loopsheid, flink verlengd en aangepast moeten worden. Het advies is dan ook om lekkere lange wandelingen door de buurt te maken. Neem regelmatig een hele andere route en laat haar daarbij uitgebreid snuffelen aan van alles en nog wat. Met deze nieuwe indrukken verbruikt de hond veel energie wat het (eventuele) gemis aan rennen en spelen met andere honden kan compenseren.
Relatie met de baas
Deze lange wandelingen aan de riem kan ook de relatie van baas en hond tijdens deze puberteitsfase ten goede komen. In deze fase wordt het dier ongehoorzamer, wordt Oost-Indisch doof en daagt de baas uit. Het lijkt wel of je Rottweiler in deze fase alle wijze lessen is vergeten. Word nooit ongeduldig, een hond moet dit proberen en kan niet anders. Door vriendelijk en consequent te handelen help je de hond door deze, ook voor haar, moeilijke periode heen te komen. De lange wandelingen versterkt de onderlinge band, en na deze fase zal de hond je als een echte baas beschouwen.
Deze periode is niet erg geschikt om met de hond te trainen. Dat betekent niet dat de hond nu alles mag, maar het is niet het moment om aan nieuwe moeilijke dingen te beginnen. Loopse teven zijn ook bij veel wedstrijden en hondencursussen niet toegestaan, omdat ze de reuen teveel zouden afleiden.
Loopsheid binnenshuis
Sommige teven zijn zo schoon dat je binnenshuis nauwelijks last hebt van hun loopsheid, maar de meeste Rottweilers willen nog weleens (in al hun enthousiasme) een druppeltje laten vallen. Afhankelijk van je vloer en hoeveelheid kun je besluiten om dit gewoon weg te vegen, maar er zijn ook oplossingen te koop. Zo zijn er loopsheidbroekjes of hondenluiers verkrijgbaar.
Voorkomen loopsheid
Niet alleen in een (ongewenst) nest gaat veel tijd zitten, ook in het verzorgen en uitlaten van een jonge, loopse Rottweiler gaat veel tijd en energie zitten.
Na sterilisatie wordt de teef niet meer loops en heeft geen bloedverlies meer. Ook zitten er geen reuen meer achter het teefje aan en is er geen risico meer op ongewenste dekkingen en zwangerschap. Het steriliseren heeft ook voordelen voor de gezondheid van de hond. De kans op ontstekingen, tumoren en andere problemen aan de baarmoeder en melkklieren, neemt door de sterilisatie aanzienlijk af.
De nadelen kunnen zijn dat de hond in gewicht kan aankomen (deze risicofactor heb je natuurlijk ook zelf in de hand) en op latere leeftijd incontinent kan worden. Er bestaan tegenwoordig wel goede medicijnen tegen incontinentie. Ook kan het karakter wat veranderen (feller) en de vacht kan iets stugger worden.
Wanneer sterilisatie?
Er bestaat bij diverse deskundigen verschil van inzicht over wat het beste moment is om het teefje te laten steriliseren. Uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht blijkt dat de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren afhankelijk is van het tijdstip van sterilisatie:
- Vóór de eerste loopsheid 1%
- Tussen de eerste en tweede loopsheid 8%
- Na de tweede loopsheid 28%
De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren neemt dus toe naarmate de sterilisatie later plaatsvindt. Argumenten om de sterilisatie ná de eerste loopsheid te laten plaatsvinden, zijn:
- Optimale nier- en leverfunctie (i.v.m. narcose)
- Minder kans op urine-incontinentie (met name honden > 20 kg w.o. Rottweiler)
Een veel gegeven advies is om de Rottweiler te laten steriliseren bij voorkeur rond drie maanden na het einde van de eerste loopsheid.
Schijnzwanger
Ongeveer vijf tot acht weken nadat de loopsheid is gestopt, kan de teef schijnzwanger worden. De teef is hormonaal zo ingesteld dat al heeft er geen dekking plaatsgehad, zij toch voor een nest pups zou kunnen zogen. Dit vergroot de overlevingskansen van de roedel.
De schijnzwangere hond heeft opgezwollen melkklieren en loopt met knuffels en doekjes te slepen om een nest na te bootsen. Ga hier niet in mee, pak de knuffels en doekjes af en berg ze tijdelijk op. Voorkom ook aanraking van de tepels. Ook wanneer uw Rottweiler zoals ze gewend zijn eens lekker bij u komt hangen en knuffelen, voorkom dan het wrijven over de buik. Dit kan namelijk de melkproductie stimuleren.
Neem de hond veel mee naar buiten en zorg voor afleiding.
Deel je ervaringen
We zijn benieuwd naar de ervaringen van de lezers van RottweilerStart. Hoe ga jij met je hond om als ze loops is en wanneer heb jij je Rottie laten steriliseren? Laat het ons weten en stuur een mailtje.
Geef een reactie