Is een verplichte cursus voor alle hondenbezitters een manier om het aantal bijtincidenten terug te brengen? De Hondenbescherming vindt van wel en heeft dit laten weten in een persbericht. Overigens is onlangs ook een onderzoek gepubliceerd, waarin staat dat het aantal ernstige hondenbeten structureel is afgenomen!
Tweede Kamer
Op 7 februari aanstaande vindt een algemeen overleg in de Tweede Kamer plaats. Op de agenda staat onder meer de zienswijze van de Raad voor Dierenaangelegenheden inzake Hoog Risico Honden. Ook de lijst die voor dergelijke honden is opgesteld, waar ook de Rottweiler op staat, wordt op dit overleg besproken.
Raad voor Dierenaangelegenheden
De zienswijze van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) wordt in een algemeen overleg over dierenwelzijn in de Tweede Kamer behandeld. In die zienswijze is gekeken op welke manier maatschappelijk ongewenst gedrag van honden kan worden voorkomen met als doel het aantal bijtincidenten te verminderen. De RDA wil preventieve maatregelen afkondigen en pleit voor een onderscheid tussen hondenrassen. Hiertoe heeft de RDA een lijst met Hoog Risicohonden opgesteld. Dit is een dynamische lijst met rassen, kruisingen en lookalikes met een hoog bijtrisico. Voor honden die op deze lijst staan kunnen volgende RDA extra maatregelen worden genomen. De RDA denkt bijvoorbeeld aan het kort aanlijnen en muilkorven van deze honden. Een laagdrempelige meldingsprocedure zou ook een maatregel kunnen zijn om problemen te voorkomen.
De RDA vindt overigens dat een bijtincident allereerst de verantwoordelijkheid is van de eigenaar of houder van de hond. De eigenaar kiest immers om een hond van een bepaald ras of type aan te schaffen en voedt de hond op.
Het volledig rapport RDA Zienswijze Hondenbeten aan de kaak gesteld is na te lezen op de website van de RDA.
Commotie over lijst
Over de zienswijze en met name over de lijst met Hoog Risico Honden is veel commotie ontstaan. Zo uitte bijvoorbeeld de de Sophia-Vereeniging haar bezorgdheid over het eenzijdige advies van de RVD. De vereniging verzette zich met name tegen de ‘One strike out’-methode. Hierbij worden honden die gebeten hebben, meteen geëuthanaseerd. Op de website Animals Today werd gesproken over een Hoogrisicohondenhetze en een groep hondenliefhebbers, organiseerde een petitie. Ook op Rottweiler Start verschenen er kritische berichten. Zo zou het van beleid ten aanzien van Hoog Risico Honden bij voorbaat al een mislukking zijn. Ook verscheen het artikel Heeft het advies van Raad van Dierenaangelegenheden wel zin?
Verplichte cursus voor alle hondenbezitters
Gisteren kwam ook Koninklijke Hondenbescherming met een reactie. De Hondenbescherming vindt het van groot belang dat toekomstige hondenbezitters verplicht een cursus moeten volgen. Op deze manier zouden problemen met honden kunnen worden voorkomen. Door zo’n pre-aanschaf cursus te volgen, wordt een toekomstige hondenbezitter duidelijk dat de een hond meer is dan ‘iets leuks of gezelligs’. De Hondenbescherming vergelijkt zo’n cursus met een rijbewijs. Wanneer iemand met een auto het verkeer in wil, gaat hij eerst op les. Met de hond begeef je je in het maatschappelijk verkeer, daarom zou een verplichte cursus voor alle hondenbezitters net zo vanzelfsprekend moeten zijn.
Ook denkt de Hondenbescherming dat zo’n pre-aanschaf cursus, de toekomstige hondenbezitter bewust maakt van het feit dat je een hond alleen via een goede en verantwoorde fokker moet aanschaffen. Dat is een fokker die veel aandacht schenkt aan socialisatie en er alles aan doet om agressie, angst en prooigedrag te verminderen.
Hondentrainers en registratie
De Hondenbescherming vindt ook dat de overheid moet helpen bij het professionaliseren van hondentrainers. Een goede cursus voor en na de aanschaf van een hond staat of valt met professionele trainers/instructeurs. Op dit moment is het lang niet altijd duidelijk wat een goed opgeleide, voldoende bijgeschoolde en vaardige professional is. Eerder is ook al gesproken van een keurmerk voor hondentrainers.
De Hondenbescherming is bovendien van mening dat er een centrale en uniforme registratie van bijtincidenten door honden moet komen. Zonder deze registratie wordt het enorm lastig om feiten en emoties rondom bijtincidenten onafhankelijk van elkaar te bezien.
Minder bijtincindenten
Ten aanzien van het aantal bijtincindenten, is er ook goede nieuws! De Universiteit van Wageningen heeft in december 2017 een rapport gepubliceerd met cijfers over bijtincidenten. Dit rapport, Minder hondenbeten. Puzzelen naar veiligheid voor mens en dier, is opgesteld in opdracht van de gemeente Amsterdam. In dat onderzoek over bijtincidenten werden recente cijfers met een onderzoek van tien jaar geleden vergeleken. De conclusie was dat het aantal bijtincidenten is afgenomen. Het is onduidelijk waarom er minder bijtincidenten plaatsvinden. Het vermoeden bestaat dat aandacht voor dit onderwerp én de versterkte voorlichting een rol speelt in het afgenomen aantal bijtincidenten.
Reële veiligheid en gevoel
Volgens de universiteit is het belangrijk om een verschil te maken in reële veiligheid en het gevoel van mensen. De reële of objectieve veiligheid wordt gemeten op basis van cijfers en dat komt niet altijd overeen met het gevoel dat mensen hebben als ze op straat lopen en een hond tegenkomen. Met andere woorden: Structureel gebeuren er veel minder bijtincidenten. Maar toch heeft men het gevoel dat er meer incidenten hebben plaatsgevonden!
Geen voorstander van lijst met Hoog Risico Honden
De onderzoekers zijn geen voorstander van de lijst met Hoog Risico Honden die de Raad voor Dierenaangelegenheden, heeft opgesteld. Reden hiervoor is dat de hond zelf maar één van de onderdelen die een rol speelt bij het ontstaan van een bijtincident. Ook de eigenaar, de opvoeding, de socialisatie van de hond spelen een belangrijke rol. Die zaken worden op de lijst niet meegenomen en de lijst richt zich puur op de honden. Ook vinden de onderzoekers dat er geen overtuigend bewijs bestaat dat deze Hoog Risico Honden per definitie ernstige bijtschade veroorzaken. Een laatste punt waarom de lijst volgens hen geen goed idee is, is omdat bij sommige typen honden, het moeilijk vast te stellen is om wat voor ras het precies gaat. Deze problematische identificatie geldt in het bijzonder voor kruisingen tussen rassen en typen. Deze kruisingen zullen volgens de onderzoekers in aantal toenemen als specifieke rassen of typen beperkingen krijgen opgelegd.
Verplichte cursus voor alle hondenbezitters: goed idee!
Een verplichte training en cursus voor alle hondenbezitters, zoals de Hondenbescherming voorstelt, zou wel eens de beste manier kunnen zijn om het aantal bijtincidenten terug te brengen. Niet alleen voor Rottweilers. Maar ook voor de Golden retriever, de Labrador retriever, Yorkshire Terriër, Maltezer en de Cavalier King Charles Spaniël. Want ook deze rassen prijken hoog op de lijst met honden die bijtincidenten veroorzaken!
Bronnen: Hondenbescherming, The Optimist, Raad voor Dierenaangelegenheden, Tweede Kamer, Wageningen Livestock Research
Geef een reactie